Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Spondylolysthesis

Bij spondylolysis ontbreekt er een stukje in de boog van een rugwervel. Hierdoor kan de wervel naar voren glijden. Als een wervel naar voren glijdt spreken we van spondylolisthesis.

De oorzaak van een spondylolysthesis

Ongeveer 6% van de mensen hebben aanleg voor spondylolysis: van de boog van hun wervel ontbreekt een stukje. Rugpijn ten gevolg van een spondylolysthesis kan zowel op jonge als op oudere leeftijd ontstaan.

Anatomie

Bij spondylolysis ontbreekt er een stukje in de boog van een rugwervel. Hierdoor kan de wervel naar voren glijden. Als een wervel naar voren glijdt spreken we van spondylolysthesis. Meestal vindt deze verschuiving plaats in de onderrug, op de overgang van wervelkolom naar heiligbeen.

Klachten

Je hebt last van pijn in de onderrug of je hebt een veel te holle onderrug.

Behandeling en herstel

Als je geen klachten hebt, hoef je ook niet behandeld te worden. Heb je wel rugpijn, dan kun je het beste belastende activiteiten (sporten, turnen) beperken of vermijden.

In zeldzame ernstige gevallen kan het verschoven deel met een operatie worden vastgezet. Deze ingreep wordt bij annatommie niet uitgevoerd. Mocht het nodig zijn, verwijzen wij je door naar een andere instelling.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Belastende activiteiten beperken.
  • Een dag indeling maken om de belasting meer te spreiden. Onze fysiotherapeut of ergotherapeut kan je daar bij helpen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Remco Schellekens

Fysiotherapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

r.schellekens@centrumevers.nl

“Hoe groot de hectiek ook is, altijd de rust zelve.”

Testimonial

Dhr. Harold Valkenburg (40) uit Scherpenzeel

Krullaards

“Effectief, positief verrast, prettige behandeling, tijd en ruimte voor vragen en opmerkingen. Kan het mensen aanbevelen.”