Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Bekkenverwringing of bekkenscheefstand

Een standsafwijking of blokkering van de SI-gewrichten geeft als gevolg een bekkenverwringing of bekkenscheefstand.

De oorzaak van een bekkenverwringing

De verbindingen van het bekken naar de wervels van de onderrug (gewrichten, bandjes en spieren) zijn erg belangrijk bij de bewegingsfunctie van het bekken en een storing hierin leidt vaak tot een standsafwijking of blokkering van de SI-gewrichten met als gevolg een bekkenverwringing of bekkenscheefstand. In de meeste gevallen ligt de oorzaak dus ergens in de wervelkolom. Niet alleen de onderrug is hierin bepalend, maar zelfs de nek. Houding en langdurige dezelfde (over)belasting zijn bepalende factoren en meestal bouwt zoiets zich in enkele weken tot maanden op. Een meer directe situatie kan veroorzaakt worden door een val, sprong, verstapping of vertilling.

Anatomie

Het bekken bestaat uit 2 bekkenhelften en uit het heiligbeen dat er aan de achterzijde tussen zit als voortzetting van de wervelkolom. Het bekken vertolkt een zeer belangrijke functie als mechanisch kruispunt tussen wervelkolom en de benen. De gewrichten tussen de beide bekkenhelften en het heiligbeen zijn de mogelijkheid om hier te bewegen en worden de SI-gewrichten genoemd. Een blokkering of bewegingsstoring van één van deze gewrichten leidt vaak tot een standsafwijking in de bekkenring en noemen we een bekkenverwringing. De beide bekkenhelften staan dan t.o.v. elkaar enigszins verdraaid ofwel getordeerd.  Dit is dus géén aangeboren afwijking, maar een bewegingsstoornis die in de regel ook weer goed oplosbaar is. Los van het feit of er sprake is van een beenlengteverschil  of niet.

Klachten

De klachten behorende bij een dergelijke bekkenverwringing of bekkenscheefstand kunnen velerlei zijn en komen ook op elke leeftijd voor. Vaak gaat het om rugklachten. Pijn en stijfheid voornamelijk aan één zijde van de rug gecombineerd met pijn of gevoel van trek of spanning in de bil- of heupregio. Ook de lies en vaak het bovenbeen kunnen deze klachten geven. Soms zelfs tot in de voet, maar bijna altijd aan slechts één been.  De klachten treden meestal op bij beweging of verandering van houding. Vooral bij intensievere belasting (bv. sport). De klachten nemen meestal toe in de tijd, maar kunnen soms ook even verdwijnen als de belasting of omstandigheden even gunstiger worden. Wanneer de bekkenscheefstand langere tijd aanwezig is kunnen ook nek en/of bovenrug problemen ontstaan.

Behandeling en herstel

Een fysiotherapeut of manueel therapeut (of soms een arts) stelt deze diagnose en behandeld overeenkomstig. Het gaat erom om de bewegingsstoornis die de oorzaak is van de verwringing op te lossen. Dit betekend vaak behandeling aan rug (en nek) d.m.v. mobiliseren of manipuleren i.c.m. met spieroefeningen en adviezen over de belasting in het dagelijks leven. Analyse van het ontstaansmechanisme is belangrijk bij preventie van nieuwe klachten. In de regel is de patiënt binnen 2 maanden weer volledig belastbaar. Naast de hierboven beschreven ‘fysiotherapeutische’ behandeling maakt Centrum Evers bij rug- en bekkenklachten ook veelvuldig gebruik van de Krullaards Perfect Reset methode. Lees meer over de Krullaards methode.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Er zijn helaas geen mogelijkheden om het bekken zelf recht te zetten. Wanneer wij het bekken behandelen kan je wel oefeningen doen ter ondersteuning.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Remco Ridder

Fietsmetingen
Fysiotherapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

r.ridder@centrumevers.nl

“Weet alles van fietsmetingen, “bekken specialist”.”

Sabine van de Beek – Koetsier

Fysiotherapie
Krullaards Perfect Reset
Medical taping

s.koetsier@centrumevers.nl

“Ze weet waar ze over praat op vakgebied.”

Testimonial

Dhr. Jan de Gries (66 jaar) uit Woldendorp

Krullaards

“Al vanaf jonge leeftijd pijn in de onderrug en in de loop der jaren ook bekken problemen. Op aanraden kwam ik bij de chiropractor terecht. Daar was ik zeker al 25 jaar onder behandeling, elke 4 weken ging ik er heen. De rug werd recht gezet en zo nodig ook het bekken. Dit alles maar van tijdelijke aard. De klachten kwamen telkens terug. Is er nu niemand die mij van die pijn af kan helpen ? Ben gaan googelen en kwam op de site van Krullaards Perfect Reset Therapie. Gebeld en vertelde mijn problemen, mij werd duidelijk uitgelegd wat de therapie beoogde. Mij werd gezegd waar ik mij moest melden en er bij de receptie een vragenformulier voor mij klaar lag, vervolgens plaats kon nemen in de wachtruimte. Fysiotherapeut Sabine Koetsier heeft mij keurig uitgelegd hoe en wanneer de Krullaards Perfect Reset Therapie werkt. Kreeg de eerste keer allerlei onderzoeken, bij mijn eigen fysiotherapeuten nooit gehad. Al snel bleek dat mijn bekken scheef stond en kwam ik in aanmerking voor de Krullaards Perfect Reset Therapie. De eerste behandeling duurde een uur, toen ik de deur uit ging voelde ik al minder pijn in de onderrug. Vervolgens nog twee keer geweest en Sabine controleerde opnieuw of bekken en wervels op hun plaats stonden. De derde keer deed Sabine, voor en na de behandeling, nog allerlei onderzoeken o.a. of de rugwervels goed los waren. Zoals het nu lijkt ben ik na 25 jaar van die ellendige rugpijn af en draag ik zooltjes om mijn bekken in balans te houden. Kan weer onbeperkt sporten en allerlei werkzaamheden oppakken. De reis naar Barneveld (418 km vv) had ik er graag voor over. De Krullaards Perfect Reset Therapie heeft mij in alle opzichten een ander mens gemaakt. Fysiotherapeut Sabine Koetsier heeft bij mij een hele goede indruk achtergelaten, kundig en prettig in omgang. Ik kan een ieder de Krullaards Perfect Reset Therapie van harte aanbevelen.”