Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Peesontsteking

De oorzaak van een peesontsteking is vaak een blessure of overmatige prikkeling van de pees of de spier.

De oorzaak van een peesontsteking

De oorzaak van een peesontsteking is vaak een blessure of overmatige prikkeling van de pees of de spier, bijvoorbeeld als een bepaalde beweging steeds herhaald wordt of door een plotselinge toename van een activiteit. Ook sporters die een te intensief trainingsprogramma volgen kunnen een peesontsteking krijgen. Een verminderde stabiliteit in de enkel of osteoporose kunnen soms een rol spelen, vooral bij mensen boven de veertig.

Anatomie

Pezen bevinden zich aan het uiteinde van spieren en zorgen voor de aanhechting van de spieren aan de botten. Een andere naam voor peesontsteking is tendinitis. Bij een peesontsteking kun je meestal precies aanwijzen waar de pijn zit. Wanneer de oorzaak van de peesontsteking een achterliggende gewrichtsslijtage is, kan het gewricht gezwollen zijn.

Klachten

Een peesontsteking veroorzaakt pijn en irritatie rondom het onderbeen. Daarnaast kan er ook een gezwollen, rode zone ontstaan boven de ontstoken pees en kan de plek warm aanvoelen. Je hebt pijn tijdens het bewegen van de enkel of knie, en er is sprake van stijfheid. In sommige gevallen is er gekraak of geknisper te horen tijdens het bewegen.

Behandeling en herstel

Peesontsteking als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke spiergroep rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage. Als er een lichamelijke beperking of aanleg is, kan oefentherapie helpen om de peesontsteking of gewrichtsproblemen te voorkomen. Als er sprake is van een gewrichtsprobleem, dan wordt dit gelijktijdig met de peesontsteking behandeld. In sommige gevallen kan een operatie helpen.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten

  • Koel bij zwelling de rode en warme plek na de activiteit.
  • Ontstekingsremmende medicatie wil helpen om de irritatie te laten afnemen. Informeer hiervoor bij de huisarts.
  • Neem rust in enkel en/of knie om de ontsteking te laten herstellen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jetske Vermeulen

Dry Needling
Fysio Fitness
Fysiotherapie
Krullaards Perfect Reset

j.vermeulen@centrumevers.nl

“Teamspeler, jeugdige interesse en enthousiasme.”

Testimonial

Dhr. Mees Hazeleger (50) uit De Klomp

Revalidatie

“Na in 2015 een intake gesprek te hebben gehad om een revalidatie te starten bleek kort daarna dat ik helaas weer een tumor had. Na de operatie in 2016 bleef ik maar kwakkelen, geen energie, vermoeid en lusteloos, 2e helft van 2016 weer contact opgenomen met jullie om alsnog een traject te starten. Mijn motivatie was een beetje van, zo gaat het niet, dus niet veel te verliezen. In eerste instantie zag ik niet echt perspectief, maar had A gezegd, dus dan zeg ik ook B. Nu na 3 best wel intensieve maanden heb ik vanmorgen bij de arts aangegeven dat het resultaat we bijzonder is, nagenoeg geen pijn klachten, weer wat energie, loop makkelijker. Ik vind het een compliment waard hoe jullie mij geholpen hebben, iedereen altijd geïnteresseerd hoe het gaat, ook als ik weer een chemo had gehad waardoor het even minder ging. Iedereen hartelijk bedankt voor zijn of haar inzet.”