Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitpuilende kern van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken.

De oorzaak van een hernia

De oorzaak kan een sterk uitgesproken activiteit zijn zoals herhaaldelijk diep vooroverbuigen (rughernia), veel onderuitgezakt zitten (nekhernia) en zware gewichten heffen of tillen die een sterk abnormale kracht zetten op de shock absorberende tussenwervelschijven.  Indien deze krachten te groot zijn kan dat de tussenwervelschijf gaan beschadigen en op die manier een hernia veroorzaken.
Ook een trauma, bijvoorbeeld een val van de ladder, kan acuut een grote uitstulping van de tussenwervelschijf veroorzaken. Een hernia kan ook spontaan ontstaan door slijtage van de tussenwervelschijf.

 

Anatomie

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitpuilende kern van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken. Dit resulteert in pijn die uitstraalt of zelfs de functie van de zenuw kan verminderen. Afhankelijk van het niveau van de hernia kan de uitstulping  drukken op de zenuw die vanuit de wervelkolom naar een van de armen gaat. Om aan te tonen dat de pijn in een arm inderdaad het gevolg is van een hernia, voeren wij een neurologisch onderzoek uit. De reflexen worden getest. Daarnaast testen we de gevoeligheid van de huid en de kracht van de spieren. De neuroloog kan dan een MRI laten uitvoeren. Met een MRI-scan is een hernia bijna altijd zichtbaar te maken. Deze scan geeft driedimensionale informatie over (slijtage van) de tussenwervelschijf en eventuele beklemming van een zenuw. Met een röntgen foto kunnen de botten van de rug zichtbaar gemaakt worden. En de mate van slijtage vast gesteld worden. Er kan met een röntgen foto geen uitspraak gedaan worden over de status van tussenwervelschijf.

Klachten

De klachten zijn (afhankelijk van het niveau van de hernia) pijnklachten, bijna altijd in één arm.  Soms komen pijnklachten voor in beide armen, eventueel met uitvalverschijnselen (doof gevoel, krachtvermindering). In het geval van uitstraling naar twee armen zullen wij u doorverwijzen naar de huisarts.

Behandeling en herstel

Met rust en fysiotherapie verdwijnen bij 70 tot 80% van alle hernia’s de klachten vanzelf. Rust betekent niet op bed liggen maar houding afwisselen (liggen, staan en lopen) zonder de nek te belasten (zwaar tillen, boven de macht werken, gebogen zitten).  De uitstulping kan verminderen of verdwijnen. Waarschijnlijk is bij veel hernia’s ook sprake van een soort ontsteking van de zenuwwortel die bij veilig belasten van de rug verdwijnt. In de eerste acute fase kunnen ontstekingsremmers en pijnstillers worden voorgeschreven, soms in combinatie met een spierontspanner.

Het aller belangrijkste is dat je zo snel mogelijk leert de juiste houding van nek en schouders aan te houden. Dit doen we middels oefeningen aanleren. Daarna gaan we snel aan de slag de nek soepel te maken.

Indien de klachten binnen 5 tot 7 weken niet verminderen, zonder duidelijke redenen zullen we contact opnemen met jouw huisarts. Soms is aanvullend onderzoek zoals een MRI scan nodig om de diagnose te bevestigen.
Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Er wordt slechts een klein deel van de hernia’s geopereerd. In het algemeen geldt dat een operatie niet eerder plaatsvindt dan na zes weken (tenzij er een spoedindicatie bestaat), maar wel binnen zes maanden (als de klachten dan nog bestaan).

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Afwisselen tussen lopen, liggen en staan. Probeer zitten te voorkomen.
  • Probeer niet onderuit gezakt te zitten of staan.
  • Zorg dat je hoofd boven je romp staat en je schouders naar achter.
  • Je kunt paracetamol nemen. Dat vermindert de pijn, waardoor je gemakkelijker beweegt. Maar bedenk wel dat je ook niet meer voelt wanneer je de nek onveilig gebruikt.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jan Evers

Fysiotherapie
Krullaards Perfect Reset
Manuele therapie
McKenzie therapie

j.evers@centrumevers.nl

“Hij is een vakman op elk gebied.”

Remco Schellekens

Fysiotherapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

r.schellekens@centrumevers.nl

“Hoe groot de hectiek ook is, altijd de rust zelve.”

Testimonial

Dhr. Harold Valkenburg (40) uit Scherpenzeel

Krullaards

“Effectief, positief verrast, prettige behandeling, tijd en ruimte voor vragen en opmerkingen. Kan het mensen aanbevelen.”