Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband kan ontstaan bij een groot traumamoment waarbij de knie een draaibeweging maakt.

De oorzaak van een gescheurde kruisband

Door een ongeluk of een onhandige beweging kan er een gescheurde kruisband ontstaan. Op het moment dat een gescheurde kruisband ontstaat, voelt het alsof er iets knapt. De meeste mensen horen dan een knappend geluid in de knie. Door het scheuren van de kruisband ontstaat er vaak een bloeding in het kniegewricht. Dit noemen we voorste kruisbandletsel.

Anatomie

Midden in het kniegewricht liggen twee kruisbanden: de voorste kruisband en de achterste kruisband. Wanneer je loopt of draaibewegingen maakt, voorkomt de voorste kruisband dat het onderbeen naar voren of achteren schiet.

Klachten

Jouw knie wordt binnen een paar uur nadat je het letsel opliep dik. Je hebt veel pijn en daardoor soms ook last van misselijkheid. Je kan het kniegewricht niet meer strekken, waardoor je door de knie zakt. Jouw been voelt instabiel en je kunt er nauwelijks nog mee lopen. Na twee tot drie weken wordt de zwelling minder en verdwijnt de pijn.

Behandeling en herstel

Een knie met een gescheurde kruisband doet geen pijn, maar is wel instabiel. Je kunt de knie spieren trainen met fysiotherapie om de knie sterker en stabieler te maken.

Indien fysiotherapie de knie niet voldoende stabiel en sterk krijgt kan je een operatie overwegen waarbij men een nieuwe kruisband plaatst. De chirurg neemt een deel van de hamstringpezen weg. Ieder mens heeft vier hamstringpezen, die lopen aan de achterkant van het bovenbeen naar het onderbeen. Als daar wat pezen van worden weggehaald, vangen de andere pezen de belasting op. De chirurg zet de pezen in de knie als nieuwe voorkruisband. Je houdt aan de operatie een litteken over aan de voorkant van de knie. De operatie duurt één tot twee uur. In sommige gevallen is het ook mogelijk om in de eerste twee weken al te opereren via de Ligamys methode. Hierbij worden de overgebleven stukken van de kruisband aan elkaar gehecht.

Daarna begint het echte werk pas: Je zult negen tot twaalf maanden moeten revalideren. Om goed te herstellen van een kruisbandoperatie, moet je het revalidatieprogramma nauwkeurig volgen. Je werkt hierbij samen met de orthopedisch chirurg en onze fysiotherapeut.

Na de operatie moet je minstens 6 weken met krukken lopen. Het geopereerde been mag je niet volledig belasten, maar wel aantippen. Voer de belasting van de benen in week 1 tot 2 geleidelijk op. Aan het eind van de eerste twee weken kan je het gewicht gelijk verdelen over uw krukken en uw benen. Je belast de benen dan voor 50 %. Na deze twee weken kan je de knie helemaal strekken. Als het herstel goed gaat, kan je in week 3 en 4 de belasting van de benen opvoeren naar 100%. Je mag nu eventueel binnenshuis met 1 elleboogkruk gaan lopen. In week 5 en 6 kan je beginnen met fietsen zonder weerstand. Na zes weken kan je de benen volledig belasten, krukken zijn niet langer nodig.

Klik hier voor een film zodat je kan zien hoe een cliënt met voorste kruisband letsel de revalidatie bij Centrum Evers ervaart.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Draag tijdens de oefeningen het elastisch verband (tubigrip).
  • Om stolsels in de bloedvaten, ofwel trombose, te voorkomen doe de volgende oefening. Ga rechtop zitten met gestrekte benen, of ga liggen op bed. Beweeg de voet van het geopereerde been gelijkmatig op en neer.
  • Om de strekking van de knie te bevorderen, doe de volgende oefeningen ieder uur minstens tien keer. 1: Ga rechtop zitten in bed, leg de benen gestrekt neer. Trek jouw voet naar je toe en druk jouw knieholte in bed, voel de spanning in het bovenbeen. 2: Ga rechtop zitten in bed, met een rolletje (bijv. een handdoek) onder de knie. Strek de knie zover mogelijk, probeer de hiel van het bed af te krijgen.
  • Om de buiging van de knie te bevorderen, doe de volgende oefening ieder uur minstens tien keer. Ga rechtop zitten met gestrekte benen, of ga liggen op bed. Buig de knie binnen de pijngrens, houd de voet op het bed.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Hugo van de Beek

Fysiotherapie
Sportfysiotherapie

h.vandebeek@centrumevers.nl

“Klasbak voor sportproblemen.”

Testimonial

Mw. Desiree Pleij (35) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Ik ben heel goed door mijn enkel gegaan. Heb te lang gewacht om naar de fysio te gaan. Uiteindelijk toch gegaan en nu 4 behandelingen verder loop ik weer en kan ik me dagelijkse bezigheden gewoon weer doen. Top gedaan en super bedankt.”