Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten.

De oorzaak van artrose

Het is tot heden nog niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Wel is duidelijk dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren zoals overbelasting, erfelijkheid, overgewicht, een ontstekingsreactie en een ongeval of trauma.

Anatomie

Naarmate je ouder wordt, verandert het kraakbeen van dikte en samenstelling. Als het kraakbeen heel erg slijt, wordt het dun of brokkelig of het verdwijnt helemaal. De bot-uiteinden komen dan tegen elkaar. In dat geval spreken we van artrose. Hoe ernstig het kraakbeen slijt verschilt van persoon tot persoon, net als de klachten die iemand heeft. Soms zijn op de röntgenfoto bijvoorbeeld ernstige afwijkingen te zien, terwijl iemand weinig klachten heeft. Het omgekeerde komt helaas ook voor. Hoe erg je wordt beperkt door artrose hangt af van jouw spieren, banden en het kapsel in de nek.

Klachten

De eerste klacht die meestal optreedt is pijn en stijfheid bij het bewegen en belasten van de knie. Vaak heb je startpijn, pijn die je voelt als je na een tijdje rust weer gaat bewegen. Je kunt last hebben van stijfheid, met name na een tijdje rust (startstijfheid). Zodra je gaat bewegen, verdwijnt de stijfheid in de knie. Je kan beperkingen hebben bij het bewegen, door een pijnlijke en stijve knie. Ook de reactie van spieren speelt hierbij een rol. Soms kan je knie een krakend geluid maken bij het bewegen (crepitatie). Dit komt ook voor bij een gezonde knie; het geluid betekent dus niet dat je artrose hebt.

Behandeling en herstel

De behandeling van artrose hangt van verschillende dingen af: hoe erg de artrose is, waar zit de artrose, welke bewegingen je wilt kunnen maken, de leeftijd en de leefstijl. In een beginnend stadium van artrose kan je proberen de klachten met behulp van aanpassingen in jouw leefstijl of met onze fysiotherapeuten en manueeltherapeuten in de hand te houden.

Er kan een röntgenfoto worden gemaakt om de ernst van de slijtage vast te stellen. De huisarts bepaald in eerste instantie of het maken van een röntgenfoto zinvol is. Tijdens het maken van een röntgenfoto komt het lichaam bloot te staan aan straling. Teveel straling kan lijden tot tumoren.

Als het nodig is, kan je geopereerd worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die afhankelijk zijn van de mate van artrose en het aangedane gewricht. Lees hier meer over de verschillende operatietechnieken.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Je kan je levensstijl aanpassen om piekbelastingen in de knie te voorkomen.
  • Glucosamine en ontstekingsremmers kunnen helpen om de functie van het gewricht te verbeteren en de pijn te verminderen. Een voorbeeld van ontstekingsremmers zijn corticosteroïden zoals Kenacort en Depomedrol. Daarnaast kunnen Hyaluronzuurinjecties gegeven worden om de pijn te verlichten en de functie van het gewricht te verbeteren. De huisarts kan je hierin adviseren.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Daniel de Vries

Dry Needling
Fysiotherapie
Medical taping
Revalidatie
Sportfysiotherapie i.o.

d.devries@centrumevers.nl

“Behulpzaam naar collega’s en patiënten.”

Testimonial

Mw. G.J. Lagerweij (44) uit Barneveld

Fysiotherapie

“De behandeling bij Tessa van Beek heb ik als zéér prettig ervaren! Bij binnenkomst was er altijd een spontaan en hartelijk ontvangst! Voordat de daadwerkelijke behandeling begon, hadden we een kort maar krachtig gesprekje over de vorderingen. En tijdens het werkelijk losmaken van de spieren een wat informeler gesprek met praktische waardevolle adviezen waarmee je op je eigen tempo en naar eigen wens en inzicht aan de slag kon! Ik ben super tevreden over de behandeling: mijn lichaam is weer soepel en Tessa heeft mij op een ontspannen manier een spiegel voorgehouden omtrent een goede en gezonde balans in mijn leven tussen werk/verplichtingen en ontspanning.”