Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Klikkende heup

Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot.

De oorzaak van een klikkende heup

De term ‘snapping hip’ is Engels en betekent letterlijk ‘klikkende heup’. Bij een klikkende heup voelt u iets verspringen aan de buitenkant van uw dij of heup. Daarbij kunt u een ‘klikkend’ gevoel of geluid opmerken. Over het algemeen doet een klikkende heup geen pijn. Uw heup is níet ontwricht. Een klikkende heup is dus niet ernstig, maar u kunt het gevoel wel onprettig vinden.

Anatomie

Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier of pees aan de buitenkant van de heup kan zorgen voor een ‘klikkend’ geluid, indien het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. De heen- en weergaande beweging veroorzaakt het ‘klikkende’ geluid.

Klachten

Er zijn twee verschillende vormen van klikkende heup. Bij de eerste vorm verspringt de peesplaat aan de zijkant over de heup. Dit geeft meestal geen pijn. Bij de tweede vorm verspringt de peesplaat over het heupkapsel aan de voorzijde van het heupkapsel. Als dit pijnlijk is, kan er sprake zijn van een peesontsteking of slijmbeursontsteking. Er wordt vaak gedacht dat het om een ontwrichting van de heup gaat, maar dat is zeker niet het geval.

Behandeling en herstel

Als de klikkende heup niet pijnlijk is, is er geen behandeling nodig. Als men er last van heeft, kan je jouw activiteiten hieraan aanpassen. Probeer tijdens sporten of andere activiteiten steeds herhalende bewegingen van de heup te vermijden. Ga bijvoorbeeld minder fietsen, gebruik tijdens het zwemmen alleen de armen. Na een activiteit kan je de heup eventueel met ijs koelen.

Je kan baat hebben bij fysiotherapie, de fysiotherapeut kan rekoefeningen voorschrijven. Ontstekingsremmende medicijnen, zoals aspirine of ibuprofen, kunnen de klachten verlichten.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Je kan de heup met ijs koelen.
  • Vermijd repeterende activiteiten in de heup.
  • Pijnstillers kunnen de klachten verlichten.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Bianca de Heus

Fysiotherapie
Geriatrie
Revalidatie

b.deheus@centrumevers.nl

“Wat een doorzettingsvermogen.”

Tessa van Beek

COPD
Fysio Fitness
Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie

t.vanbeek@centrumevers.nl

“Groot hart voor de patiënten.”

Testimonial

Dhr. Mees Hazeleger (50) uit De Klomp

Revalidatie

“Na in 2015 een intake gesprek te hebben gehad om een revalidatie te starten bleek kort daarna dat ik helaas weer een tumor had. Na de operatie in 2016 bleef ik maar kwakkelen, geen energie, vermoeid en lusteloos, 2e helft van 2016 weer contact opgenomen met jullie om alsnog een traject te starten. Mijn motivatie was een beetje van, zo gaat het niet, dus niet veel te verliezen. In eerste instantie zag ik niet echt perspectief, maar had A gezegd, dus dan zeg ik ook B. Nu na 3 best wel intensieve maanden heb ik vanmorgen bij de arts aangegeven dat het resultaat we bijzonder is, nagenoeg geen pijn klachten, weer wat energie, loop makkelijker. Ik vind het een compliment waard hoe jullie mij geholpen hebben, iedereen altijd geïnteresseerd hoe het gaat, ook als ik weer een chemo had gehad waardoor het even minder ging. Iedereen hartelijk bedankt voor zijn of haar inzet.”