Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Tennisarm of golfelleboog

De oorzaak van een tennisarm of golfelleboog is niet altijd helemaal duidelijk, meestal komt het door een overbelasting.

De oorzaak van een tennisarm of golfelleboog

De oorzaak van een tennisarm of golfelleboog is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt het door het overbelasten van de onderarm, bijvoorbeeld door een plotselinge, zware belasting van spieren die niet warm zijn. Denk aan stevig tennissen zonder warming-up. Een andere mogelijke oorzaak van een tennisarm is het steeds herhalen van dezelfde polsbeweging, zoals bij schilderen en computerwerk. Door dit soort bewegingen kunnen kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee uw onderarm spieren aan de elleboog vastzitten

Anatomie

De onderarmspieren zitten bij de elleboogknobbels aan jouw elleboog vast. Die knobbels kunnen geïrriteerd raken en bij bepaalde bewegingen pijn doen. Heb je deze irritatie aan de buitenste elleboogknobbel dan heet dat een tennisarm. Zit de pijn juist bij de binnenste elleboogknobbel dan heb je een golfelleboog. In de medische wereld wordt dit een epicondylitis medialis of lateralis of  genoemd

Klachten

Je hebt pijn wanneer je de hand dichtknijpt, jouw pols naar achteren buigt of jouw onderarm naar buiten draait. Bijvoorbeeld als je schroeven indraait, een handdoek uitwringt, een kind optilt of als je bij tennis een backhandslag maakt. De pijn zit op of rondom de buitenste of binnenste elleboogknobbel en kan uitstralen naar de onderarm. Wanneer je op deze plek drukt, is het gevoelig.

Behandeling en herstel

Een tennisarm of golfelleboog kan vanzelf over gaan, al kan dat maanden duren. Je kunt het natuurlijk herstel gerust afwachten. In de tussentijd is het verstandig de arm gewoon te blijven gebruiken, ook als het pijn doet. Durf je de arm vanwege de pijn niet meer goed te gebruiken? Een fysiotherapeut kan je dan met oefeningen helpen om de arm weer normaal te gebruiken.
Wordt de pijn erger, dan kan je het beter enkele dagen wat rustiger aan doen. De pijnlijke plek op de elleboog kan je eventueel koelen met een ijspakking.

Tegen de pijn kan je paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld viermaal daags één tot twee tabletten paracetamol van 500 mg. Wanneer je deze op vaste tijden inneemt (om de 5 uur), voorkomt je dat de pijn terugkomt. Als dat onvoldoende helpt, kan je in overleg met de huisarts andere pijnstilling innemen. Tevens kan soms een spuit met ontstekingsremmer (corticosteroïd) de pijn verminderen. Hiervoor wordt over het algemeen niet snel gekozen. Bij sommige mensen werkt de prik namelijk helemaal niet en bij andere mensen duurt het herstel langer nadat ze prikken hebben gekregen.

Middels fysiotherapie en dry neelding kunnen we de blessure soms sneller laten herstellen. De meest gespecialiseerde methode is de Van de Ven methode. Door Van de Ven is de behandeling verder ontwikkeld van deze vaak lastige en pijnlijke aandoening. In 3 of 4 vaak pijnlijke behandelingen wordt een zeer goed resultaat bereikt. De behandeling bestaat uit verbeteren van de beweeglijkheid, intensieve massage, bandage en oefenen. Er wordt gebruik gemaakt van kortdurende diepe harde massagestreken over de aangedane spier in de lengterichting naar de aanhechtingsplaats op de buitenkant van de elleboog. Het idee achter deze methode is dat het gevormde littekenweefsel kapot gedrukt wordt, zodat verder normaal herstel in de aangedane pees op kan treden. Bij deze therapie is het van begin af aan mogelijk door te gaan met werken en sporten.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten

  • Middels gedoseerde rust en rekoefeningen kan je de pijn zelf verminderen.
  • Pijnstillers, zoals paracetamol kunnen de klachten verminderen. Overleg hiervoor met de huisarts.
  • Middels fysiotherapie of dry needling kunnen de klachten soms sneller verholpen worden.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jan Aalten

Echodiagnostiek
Fysiotherapie

j.aalten@centrumevers.nl

“Een zeer vakkundige collega die helderheid geeft binnen de praktijk.”

Testimonial

Mw. Harjanne de Jonge (42) uit Voorthuizen

Fysiotherapie

“Ik kwam met zeurende pijn naast mijn schouderblad terecht bij Kelly. Zij heeft door een aantal dry needling behandelingen mij zeer snel van mijn klachten af kunnen helpen. Van te voren vraag je je af of het erg pijnlijk zal zijn, maar dat was niet het geval. Natuurlijk voel je het als een naaldje in een wat grotere spier prikt, maar ik heb de behandelingen niet als pijnlijk ervaren. Wat mij betreft een zeer effectieve en snel werkende behandeling. Als het nodig is, kom ik hiervoor gerust terug.”