Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Ijsbeentje

Het ijsbeentje is een spier kneuzing in het bovenbeen.

De oorzaak van een ijsbeentje

Het ijsbeentje is een spier kneuzing in het bovenbeen. Vaak ontstaat deze door een ongelukkige harde botsing. Dit kan in sport zijn met direct contact met een tegenstander. Dit kan net zo goed gebeuren met een val van de fiets.

Anatomie

Na een botsing ontstaat er vaak een blauwe plek ergens in de bovenbeen spier. Deze spier loopt aan de voorzijde van het been. Deze heeft zijn oorsprong aan de bekkenrand en loopt tot over de knieschijf waarna hij aanhecht op het scheenbeen. Je ervaart dan ook dat de gehele bovenbeen spier hard en beurs aanvoelt.

Klachten

Bij een ijsbeentje ervaar je dat je direct pijn hebt. Maar wanneer je het een beetje blijft door bewegen trekt de pijn geleidelijk weg. Het is dan ook niet ondenkbaar dat in de sport een wedstrijd wordt uitgespeeld. Echter wanneer je volledig tot rust komt en vervolgens weer in beweging wilt komen zal bewegen erg pijnlijk en moeizaam gaan. Zeker na een nacht rust is in de ochtend opstaan een moeilijke opgave.

Behandeling en herstel

Het beste wat je kan doen bij een ijsbeentje, is om voorzichtig in beweging te komen om zo het bovenbeen weer los te krijgen. Rekken binnen de pijngrenzen kan wat verlichting geven. Zodra het iets beter gaat is het raadzaam om te gaan fietsen. Meestal zijn de klachten 3 dagen het meest vervelend maar ben je in 2 weken wel weer de oude. Mocht je nu toch twijfelen kan een fysiotherapeut altijd bekijken wat de schade is en je verder van advies voorzien.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Je kan de pijn dempen middels paracetamol. Doe dit niet langer dan een week.
  • Rek de bovenbeenspier rustig rustig op door de hak naar de bil te trekken.
  • Blijf op rustig niveau bewegen zodat het bovenbeen niet stijf wordt.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Arianne van de Wal – Knotters

Fysiotherapie
Oedeemtherapie

a.vandewal@centrumevers.nl

“Specialiste binnen de oedeemtherapie, zorgzaam.”

Testimonial

Anoniem (46) uit Lunteren

Krullaards

“De behandeling heeft goed werk verricht en verliep rustig en relaxt. Moet zeker aangeraden worden naar anderen.”