Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Claudicatio Intermittens Klachten

Tekort aan zuurstof in de benen waarbij krampende pijn ontstaat wordt Claudicatio Intermittens genoemd.

De oorzaak van Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen, is een tekort aan zuurstof in de benen waardoor krampende pijn ontstaat. Er zijn risicofactoren die de kans op Claudicatio intermittens laten toenemen. Risicofactoren die je zelf niet kan beïnvloeden zijn leeftijd, geslacht en aangeboren aanleg. Gelukkig kan je op een deel van de risicofactoren wel zelf invloed uitoefenen. Dit zijn roken, lichamelijk inactiviteit, overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en  cholesterol. Claudicatio Intermittens komt bij 1,6 – 2,0% van de algemene bevolking voor. Het vóórkomen stijgt met de leeftijd.

Anatomie

Als gevolg van afzetting van vet (plaques) in de wand van de slagader en verharding of ‘verkalking’ van de wand van slagaders kan er een vernauwing ontstaan. Vaatvernauwingen komen vaker voor op plaatsen waar slagaders zich splitsen, bijvoorbeeld op de plaats waar de aorta (de grote lichaamsslagader) zich splitst in een slagader naar het linker en het rechterbeen. De vernauwingen kunnen in een of beide benen voorkomen, maar ook in de armen. Deze aandoening noemen we perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Door de vernauwing stroomt er minder bloed door het vat. Dit brengt de bloedtoevoer naar de benen en daarmee de zuurstofvoorziening in gevaar, perifeer vaatlijden genoemd. In de spieren vindt een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof ontstaat een krampende pijn. Dit verschijnsel noemen we“Claudicatio Intermittens”, de medische term voor etalagebenen.

Klachten

Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel van Claudicatio Intermittens.
Door de pijn kan men minder doen. Anders verschijnselen van een vernauwing kunnen zijn: koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en een vertraagde nagelgroei. Als gevolg van een slechtere doorbloeding kan het been bleek worden wanneer u het optilt en kan het rood verkleuren wanneer het been hangt. Verwondingen aan de voeten die onschuldig lijken, kunnen leiden tot infecties.  Door de slechte doorbloeding kunnen bacteriën die op de huid leven zich namelijk sneller dan normaal uitbreiden en een infectie veroorzaken. Goede verzorging van de voeten en tijdelijke intensieve wondbehandeling zijn dan ook noodzakelijk.

Behandeling en herstel

Looptraining heeft het beste resultaat als je onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Patiënten met deze aandoening dienen door een gespeciliaseerde fysiotherapeut behandeld te worden. Deze therapeut dient aangesloten te zijn bij het ClaudicatioNetwerk (is o.a. een eis van de zorgverzekeraars). Bij Centrum Evers zijn dit Jetske Vermeulen en Bianca de Heus.

In principe zal je pas een chirurgische ingreep krijgen wanneer looptherapie niet tot voldoende resultaat heeft geleidt, of bij een acute verstopping van een slagader. De keuze van de ingreep zal vooral bepaald worden door de ernst van de vernauwing. Ook heeft de plaats van de vernauwing soms invloed op de keuze van behandeling. Voetverzorging blijft erg belangrijk bij Claudicatio Intermittens, aangezien wondjes slechter zullen genezen door een slechtere doorbloeding. Tevens kan jouw arts medicatie voorschrijven.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Blijf actief, ga op looptherapie. Pas op dat je niet verkeerd gaat lopen.
  • Zorg voor een goede verzorging van jouw voeten en benen, zodat wondjes niet lijden tot een infectie.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jetske Vermeulen

Dry Needling
Fysio Fitness
Fysiotherapie
Krullaards Perfect Reset

j.vermeulen@centrumevers.nl

“Teamspeler, jeugdige interesse en enthousiasme.”

Bianca de Heus

Fysiotherapie
Geriatrie
Revalidatie

b.deheus@centrumevers.nl

“Wat een doorzettingsvermogen.”

Testimonial

Mw. Melisa van de Heg (23) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Fijne behandelingen gehad, bedankt Jetske!”